Wat te doen bij nek- en schouderpijn?

Nek- en schouderpijn kan het gevolg zijn van spierpijn, ook wel bekend als spierspanning. Er zijn verschillende oorzaken:

Een gebrek aan beweging en stress hebben ook een negatief effect.

Spierpijn beïnvloedt de mobiliteit en kan leiden tot gespannen spieren. Wanneer gespannen spieren niet behandeld worden, kan dit resulteren in een vicieuze cirkel van pijn. Als een beschermende houding wordt ingehouden, kan de spanning groter worden en verkorten de spieren.

Gerichte oefeningen om de vicieuze cirkel van nek- en schouderpijn te onderbreken.

PIJN VERLICHTEN OP HET WERK
Vanwege de statische en vaak slechte houding op het werk wordt de doorbloeding van de spieren verminderd, wat na een bepaalde periode kan leiden tot nek- en schouderpijn. Regelmatige stimulatie van de bloedstroom door beweging en rekoefeningen die je eenvoudig op je werkplek kunt uitvoeren, helpt dit te voorkomen.

VERLICHTEN VAN PIJN – OEFENINGEN VOOR THUIS
Een gebrek aan beweging in de bovenrug en halswervel is vaak medeverantwoordelijk voor pijn in het nek- en schoudergebied. De bloedstroom in de spieren wordt verbeterd door mobiliteitsoefeningen. Spieren verliezen rekbaarheid bij een slechte houding. Gerichte rekoefeningen leiden naast beweging op het werk tot ontspanning van het aangetaste spierstelsel en tot verhoogde mobiliteit. Vraag een fysiotherapeut wat voor jou de juiste oefeningen zijn.

VERLICHTEN VAN PIJN – MASSAGE
Bij een aanhoudende verminderen van de bloedstroom, ontwikkelingen zich pijnlijke gebieden en spanningen in het spierstelsel. De bloedstroom kan lokaal op een gerichte manier worden gestimuleerd door een handmatige druk, beweging en massage. Hierdoor ontstaat er warmte in het pijnlijke gebied en zorgt voor stimulatie van de bloedstroom zodat het spierstelsel meer energie krijg wat helpt om schadelijke stoffen beter te verwijderen. Boek een (sport)masseur!

VOORKOM PIJN DOOR VERSTERKING
De basis voor een goede houding, zelfs over een langere periode, is een sterke spiermassa. Alleen bij regelmatige training kan op langere termijn de ontwikkeling van gespannen en pijnlijke spieren in het nek- en schoudergebied worden voorkomen. Eenzijdige krachtopbouw moet worden vermeden – zowel de rug- als de voorhalsspieren moeten in worden getraind.